Blik op een rijke historie

De Franse revolutie, meerdere crisisjaren en twee Wereldoorlogen… drukkerij Altorffer maakte het mee en overleefde het allemaal. Ons verhaal begint met de geboorte van de Zwitserse Johan Coenraad Altorffer in 1750. Hij wordt soldaat en komt hierdoor uiteindelijk met zijn vader terecht in het Zeeuwse Middelburg, waar zij samen op 5 februari 1784 de drukkerij in het centrum openen.

In 1838 nemen de kleinzoons van Johan Coenraad het bedrijf over. Zij noemen de drukkerij J.C. & W. Altorffer en blijven onder deze naam tot 1918 werken. Als tijdens de Eerste Wereldoorlog blijkt dat er financiële hulp is om het bedrijf voort te zetten, wordt in 1918 de vennootschap Middelburg NV Boekdrukkerij en Binderij opgericht. Het betekent ook de eerste aanstelling van een directeur die geen lid van de familie Altorffer is.

blik op een rijke historie - drukkerij Altorffer Roosendaal

In de jaren 60 besluit de gemeente Middelburg de drukkerij te slopen. Na de vernietiging van de stad in de Tweede Wereldoorlog en met de toename van het autoverkeer in de jaren erna, wil de gemeente werken aan de wederopbouw van Middelburg. Voor Altorffer is op dat moment geen geschikte vervangingsplek te vinden: de directie besluit tot een verhuizing naar Roosendaal.

Op 2 januari 1969 verhuist Altorffer naar Roosendaal en sluit daarmee de Middelburgse periode definitief af. Een nieuwe stad en een nieuwe periode breken aan! Tot maar liefst 29 januari 2004 blijft Altorffer gevestigd aan de Kooldreef 10. Toch wordt de ruimte door personeelsuitbreiding steeds krapper. De directie gaat op zoek naar een oplossing en vindt deze in de aankoop en verbouwing van het pand achter de oorspronkelijke drukkerij. De nieuwbouw is een feit: het kantoor en de prepress vestigen zich daar. De drukkerij blijft op de ‘oude’ en vertrouwde plek.

 

Drukkerij Altorffer Middelburg 1784