Printed Electronics…een techniek voor de toekomst!

Geplaatst op 22/01/2013

Wat is printed Electronics.

Printed electronics komt voort uit wetenschappenlijke doorbraken in de NANO technologie. De technologie van de zeer kleine deeltjes, net groter dan een enkele molecuul.­

Deze miniscule deeltjes geven de conuctieve inkt en/of coating hun unieke eigenschappen. Geleiding van zwakstroom, opslag van energie of data. Tot zelfs de opwekking van energie zodat zonnecellen gedrukt kunnen gaan worden.

Printed electronics is het printen of drukken van electronische schakelingen op verschillende substraten zoals folie, papier of karton. Uitgangspunten zijn het gebruik van standaard printtechnologie, goedkope en flexibele substraten en geleidende inkten. Belangrijke voordelen zijn de lagere kosten maar ook de betere recyclebaarheid en duurzaamheid van de gebruikte substraten. Hierdoor zijn vele voordelen te behalen in vergelijking tot met conventionele electronica.

Wij kunnen met trots melden dat in samenwerking met onze dochter Switsser, uit een innovatietrject van 2 jaar, de eerste werkende toepassingen met printed electronics zijn onwikkeld en geproduceerd. Het betreft een lichtunit voor het uitlichten van teksten, logo’s en andere beeldmerken. De lichtunit is gedrukt met geleidende zilverinkt en voorzien van 4 safierleds. Het uitgelichte gedeelte bestaat uit een laser gegraveerd kunststof deel voorzien van een digitale 4 kleuren bedrukking. De unit kan als standaard toegevoegd worden aan allerlei producten. Denk bijvoorbeeld aan luxe verpakkingen, boekomslagen en zoals ons eerste product een wenskaart.

 

 

Printed Electronics - Drukkerij Altorffer Roosendaal